maanantai 1. joulukuuta 2014

Miten synnytykseen kannattaa valmistautua

Tähän blogitekstiin haluan koota vinkkejä siitä, miten synnytykseen kannattaa valmistautua sekä henkisesti, että fyysisesti. Toivottavasti tästä on apua myös muille:

Fyysinen puoli: Tee kaikki mahdollinen VALMIIKSI. Siis esimerkiksi:

- tee ruokia pakastimeen. Itse tein lasagnea, makaroonilaatikkoa, jauhelihapihvejä ja ostin valmispizzoja. Koirille ostin paljon raakaruokaa valmiiksi. Ensimmäisinä päivinä vauvan kanssa ei tee mieli tehdä ruokaa, mutta syötävä on.
- leivo vieraita varten. Meillä vieraita on käynyt todella paljon (molempien perheissä yht 30 henkeä!) ja on ollut onni ottaa tarjottavat pakastimesta ilman sen kummempaa hössötystä. Tein valmiiksi pullaa, mokkapaloja ja juusto-kinkkusarvia.
- osta kotiin isoja, pehmeitä siteitä ja paljon! Itse olin ostanut kyllä isoja siteitä, mutta en pehmeitä. Sisko toi laitokselle onneksi kassillisen, jota todellakin tarvittiin heti kotona.
- osta vaippoja paljon. Niitä nimittäin kuluu. Meillä oli yksi paketti pieniä kokoja, kun kaikki varoittivat, että vauva kasvaa hurjaa kyytiä, mutta vaipat loppuivat het alkuunsa!
- talvivauvalle osta neuletakkeja. Ne on kätevä pukea bodyn päälle, että pieni pysyy lämpimänä.
- osta korviketta. Maito ei välttämättä heti nousekaan ja vauvalle onkin annettava korviketta. Tätä en itse osannut odottaa ja laitokselta kotiin mentiinkin kaupan kautta..
- pakkaa sairaalakassi. Ota neuvolakortti ja kotiinlähtövaatteet itsellesi ja vauvalle. Pakkaa myös ulkovaatekerta. Ota mukaan myös henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet. Uskomatonta, mutta siinäpä se. Muuta ei sairaalakassiin tarvita! Näitä en siis itse tarvinnut, vaikka ne mukana olivatkin; lehtiä, meikit, vaatteita itselle ja vauvalle (yksi vaatekerta siis riittää), välipaloja, rahaa..
- venytä välilihaa noin kuukauden ajan ennen synnytystä.
- varaa kotiin "kakanpehmittäjää" ja pyydä sitä myös synnärillä. Esim Pegorion oraaliliuos on hyvä.
- syö hyvin ennen kotoa lähtöä, kun synnytyksen aika tulee
- kotiinhakijalta pyydä, että hän ottaa sinua varten tyynyn, jotta istuminen autossa on helpompaa




Henkinen puoli: Mieti, mitä haluat synnytykseltä. Tämä oli minulle erityisen vaikea, kun ei ollut kokemusta siitä, millaista se on, niin hankala on valmistautuakaan silloin. Itse suosittelisin, että:

- valmistaudut siihen, että kätilö vaihtuu kesken synnytyksen
- pohdi, haluatko, että synnytys tapahtuu luomuna. Jos et, ota epiduraali heti kipujen voimistuessa, jotta et haaskaa turhaan voimiasi. Minä hölmö sinnittelin kolmatta tuntia sairaalassa kipujen kanssa + 24 h kotona! Jos vielä synnytän, epiduraali kehiin heti suunnilleen sairaalan ovella :)
- mieti, haluatko tietää KAIKEN vai onko tietämättömyys sinulle parempi. Kerro tämä kätilölle.
- keskustele, mitä odotat kumppaniltasi. Minun mieheni auttoi minua paljon synnytyksessä: hieroi, antoi juomista, kärsi, kun puristin häntä ponnistusvaiheessa kädestä, antoi lisähappea ja ilokaasua ja kaikkein tärkeintä: oli läsnä!
- jos sinulla on muita toiveita, jaa ne puolisosi kanssa etukäteen ja kätilön kanssa sairaalassa
- hengittele ja harjoittele rentoutusta. Tämä on haastavampaa, kuin miltä se kuulostaa. Itsellä on tässä seuraavaan kertaan paljon parantamista!!

Muitakin tapoja valmistautua synnytykseen tietysti on. Nämä tulivat nyt päällimmäisenä mieleen ja ovat osittain itsellä sellaisia, että "näissä onnistuin/onnistuimme" tai "tässä on parantamisen varaa".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti